Geoglyf pod Spišským hradom niekto poškodil

02.06.2008 Levoča

Spišské Podhradie 2. júna (TASR) - Kamenný geoglyf pod Spišským hradom austrálskeho sochára Andrewa Rogersa, ktorý mal v sobotu 31. mája premiéru, sa stal pravdepodobne terčom vandalov.
\"Dielo, ktoré si v nedeľu prišlo pozrieť asi dvetisíc ľudí, sme našli poškodené na dvoch miestach v dĺžke asi štyroch metrov. Mohlo sa to stať v nedeľu, prípadne v noci na dnešok. Na oprave dnes pracovalo desať ľudí. Kto alebo čo bolo príčinou poškodenia, zatiaľ nevieme, \" uviedol pre TASR koordinátor slovenskej časti projektu Igor Ľudma. Konštatoval, že autor o poškodení svojho diela vie. \"Bol nešťastný, keďže už mal objednané satelitné snímky geoglyfu s motívom koňa z keltskej mince. Ak by sme neboli opravu stihli včas, satelit by zachytil dielo aj s poškodením, \" konštatoval Ľudma. Dodal, že s podobnou situáciou sa Andrew Rogers zatiaľ nestretol. \"Urobili sme opatrenia, aby sme predišli prejavom vandalizmu\".
Geoglyf pod Spišským hradom vytvorili zo spišského travertínu na ploche 100 krát 100 metrov. Ďalší zo série piktogramov z cyklu Rytmus života situoval Andrew Rogers do Vysokých Tatier. Kamenný obrazec s rozmermi 36 krát 35 metrov vyrástol v blízkosti Grandhotela Bellevue v Starom Smokovci. Je postavený z tatranskej žuly.
Sochár žijúci v Melbourne v Austrálii prišiel v roku 1996 s nápadom vytvoriť dvanásťdielny sochársky cyklus Rytmus života. Prvé dielo s rozmermi 29 x 24 m realizoval v roku 1999 v Izraeli. Cyklus tvoria krajinné sochy väčších rozmerov, ktoré predstavujú známy miestny dávnoveký symbol a sú postavené z kameňa. Sochy sú zamyslením sa nad minulosťou a výzvou, odkazom pre budúcnosť. Projekt má aj environmentálny podtón. V súčasnosti je najväčším sochárskym projektom na svete a realizuje sa pod záštitou UNESCO za spoluúčasti miestnych občanov.
 

Vyberte región